Orvostechnika

Magyarország légimentését 7 bázisról, 7 helikopterrel biztosítja a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. Minden helikopter orvostechnikai felszerelése egységes. A felszerelés két nagy csoportba sorolható. Az első csoportba tartoznak a helikopterben használt, a beteg szállítása közben szükséges felszerelések, a másik csoportba pedig azon mobil eszközök, melyek a helyszíni betegellátás során használatosak.

A helikopter belső felszerelésének része 2 gyógyszeradagoló pumpa (Braun Space perfúzor), valamint egy lélegeztetőgép (Oxyolog 3000plus). Ezentúl oxigénpalackok, gyógyszer ampullatár, légútbiztosító eszközök, tartalék diagnosztikai eszközök, 1-1 ritkán használt gyógyszer, infúziós készítmény.

A légimentő felszerelés azon része, melyet rutinszerűen, vagy csak speciális helyzetekben juttatunk a helyszínre igen széles spektrumot képvisel. Az alap helyszínre juttatandó felszerelésünk két nagy méretű hátitáskából, egy monitor-defibrillator készülékből (Zoll X-series) és a betegmozgatáshoz, rögzítéshez szükséges lapáthordágyból áll.

A hátizsákok speciális anyagból készülnek, melyet saját tervek alapján egy hazai manufaktúra készít a részünkre.

A két hátizsákban megtalálható mind a felnőtt, mind a gyermekek ellátásához szükséges felszerelések széles spektruma. Légútbiztosítási eszközök, gyógyszerek, kötszerrel, speciális égési kötszerek, és vérzéscsillapító kötszerek, valamint különleges életmentő sebészeti beavatkozásokhoz szükséges felszerelések.

A monitor/defibrillator készülékünk Zoll X Series típusú, mely egy kompakt, a lehetőségekhez mérten csökkentett súlyú, a beteg minden szükséges életfunkciójának monitorozására, valamint ritmuszavarok megszüntetésére, újraélesztésre is alkalmas készülék.

A beteg biztonságos teljes test rögzítéséhez szükségünk van egy állítható méretű lapáthordágyra (Ferno), medence rögzítőre (SAM Pelvic Binder), végtag húzósínre (Kendric Traction Device), valamint a hővédelem biztosítására buborékfóliára.

Az elmúlt évek legnagyobb lépése a betegellátásban, a súlyos, kivérzett állapotú betegek/ sérültek esetén már a helyszínen alkalmazott vérátömlesztés lehetősége. Ennek kivitelezéséhez szükségünk van egy speciális vérhűtőládára (Credo Promed), mely legalább 48 órán keresztül képes a vérkészítményeket az elvárt hőmérsékleten tartani, ezentúl a vörösvértest koncentrátumok beadása előtt azt testhőmérsékletűre szükséges melegíteni, melyhez egy speciális folyadékmelegítőt kell alkalmaznunk (MEQU). A melegített folyadék alkalmazása nem csak vérátömlesztéskor szükséges, hanem súlyosan kihűlt betegek, vagy kritikus állapotú gyermek ellátása során is.

Az újraélesztések során az eddigieken túl kiterjesztett gyógyszeradási lehetőségeink vannak, valamint mechanikus mellkaskompressziós gépet alkalmazunk (LUCAS 3), mely kiváltja a kézi erővel végzett mellkasi nyomásokat.

A mai modern sürgősségi betegellátás már elképzelhetetlen az ultrahang diagnosztika nélkül, ezen igen drága készülékek a technika fejlődésével, és a gyors elhasználódás miatt folyamatosan cserére szorulnak, viszont olyan lehetőséget adnak, mely néhány évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt a helyszíni betegellátás során. Ilyenek lehetnek, a légmell, hasűri vérzés, szív pumpafunkció stb. értékelése, azonosítása.