Munkatársainkról

Orvos-szakma

A légimentő csapat 3 főből áll, a betegellátó team-et 2 fő, 1 szakorvos (HEMSDR) és 1 úgynevezett HEMSTC, hétköznapi néven paramedikus alkotja, a pilóta rutinszerűen a betegellátásban nem vesz részt.

Mind orvosaink, mind paramedikusaink több éves prehospitális, azaz kórházon kívül végzett sürgősségi betegellátási tapasztalattal rendelkeznek, csak ezt követően van lehetőségük az időszakosan megjelenő pályázataink során jelentkezni a csapatunkba. A kiválasztási folyamat többlépcsős, szigorú szabályok szerint végzett eljárás, mely során a személyes meghallgatáson túl elméleti és gyakorlati felkészültségüket is ellenőrizve juthatnak el a jelentkezők végül az éles bevetések során végzett légimentő munkáig. A munkába állashoz a paramedikusoknak a repülési eljárások, a helikopter technikai ismerete, az időjárás és navigációs ismeretek elsajátításán túl helikopter szimulátor képzésen is részt kell venniük ahhoz, hogy biztonsággal segíthessék a repülési szakban a pilóták munkáját.

A csapathoz csatlakozással nem áll meg a fejlődés és a képzések. Minden évben orvosszakmai képzésen és időszakosan vizsgákon kell részt venniük a dolgozóknak, ahhoz, hogy a tudásuk folyamatosan naprakész lehessen, és mint csapat tudjanak a helyszínen magas szakmai színvonalú betegellátást nyújtani. A technikai tudáson kívül a nem technikai skillek (NTS) fejlesztése is folyamatos, a repülésben nagy hangsúlyt kap a csapatmunka, közös mentális kép, egyenrangú kommunikáció, melyet úgynevezett ACRM képzések során sajátítanak el dolgozóink és tartanak naprakészen az éves képzések által.

Orvosaink tudásukat folyamatos kórházban végzett betegellátással tartják még naprakészen a légimentő munkán kívül.

A magyar légimentők kapcsolata az európai légimentő szolgáltatókkal kiterjedt és hosszú múltra tekint vissza. Évente több alkalommal van lehetőség az ismeretanyag megosztására, egymás munkájának megismerésére konferenciák és tudományos találkozók kapcsán.

A légimentők csapata mind hazai mind nemzetközi szakmai konferenciánkon igyekszik beszámolni a szakmai fejlesztési irányokról, elért eredményekről, klinikai vizsgálatokról évről évre.

Repülő és repülőműszaki szakma

Nagy tapasztalatú, oktató jogosítással rendelkező, több ezer órát repült pilóták dolgoznak a Kft.-nél, akik megfelelnek az extrém kihívásokkal teli feltételeknek, hiszen náluk nem egyszerűen egy sétarepülésről van szó, hanem rendszeresen súlyos balesetekhez, sérültekhez kell minél gyorsabban és biztonságosabban elvinni az orvosi teamet, alkalmas és a baleset helyszínéhez lehetőleg közeli leszállóhelyet keresni.

A katonaságtól, rendőrségtől, illetve a mezőgazdaságból is jöttek hajózók a csapathoz, melynek a gerincét olyan pilóták adják, akik már több, mint tíz éve dolgoznak mentőpilótaként. A Kht. még 2006-ban valamennyiüknek biztosította a szükséges típusátképzéseket. Ez például az EC 135-ös típus esetén azt jelentette, hogy először a magyar légimentés történetében gyári oktatóval, elméleti képzés és vizsga után gyakorlati típusátképzést kaptak, majd 30 óra, oktatóval történt éles bevetések alatti gyakorlás és újabb vizsga után kezdték meg az önálló szolgálatot. Jelenleg valamennyien rendelkeznek egyik, vagy mindkettő típusra érvényes jogosítással, ami a közelmúltig elérhetetlen célnak bizonyult. Emellett, a folyamatos képzés elvei mentén történő működéssel, a szokásos éves hatósági vizsgán túl, féléves szintentartó ellenőrzött repülést hajtanak végre. 2009-től az évenkénti szimulátoron történő vészhelyzeti gyakorlásokat is bevezettük, különös tekintettel a hajtóműleállások esetén történő vészhelyzeti eljárásokra. Pilótáink a német hadsereg, a Bundeswehr képzési centrumában kapják meg a szükséges szimulátoros vészhelyzeti továbbképzést, nagy tapasztalatú német katonai pilótaoktatók segítségével.

Repülőműszaki kollégáink egy-két idegen nyelvet beszélő, a légimentésben tapasztalatot szerzett, szakirányú felsőfokú végzettséggel rendelkező repülőmérnökök és a bázisokon szolgálatot teljesítő, PART-66-os típusjogosítással rendelkező légijármű szerelők. Mérnökeink folyamatos kapcsolatot tartanak fenn az osztrák partnercégünkkel és a helikoptereinket gyártó külföldi cégekkel, alkatrész beszállítókkal, biztosítják a helikopterek folyamatos, biztonságos és zavartalan üzemeltetéséhez szükséges technikai hátteret a hét minden napján, szervezik, végrehajtják és nyomon követik a gépek karbantartását, folyamatosan ellenőrzik, frissítik a műszaki dokumentációt és a gépek formulárjait. Repülőszakmai konferenciákon és szimpóziumokon vesznek részt azért, hogy más külföldi légimentős szervezetek szakmai vezetőivel folyamatos kapcsolatot tarthassanak fenn és biztosítsák a tapasztalatcsere, együttműködés lehetőségét francia, német, osztrák, lengyel, szlovák, cseh, dán kollégáinkkal, partnereinkkel.